Vind jij het ook zo mooi? Een groot kookeiland. Niet alleen wil jij de looks van je keuken verbeteren, ook als ‘echte Masterchef’ is het natuurlijk makkelijk om veel ruimte te hebben tijdens het koken van je avondeten. Natuurlijk ben je fanatiek op zoek geweest naar het mooiste kookeiland, maar nu begin je te twijfelen of deze wel past in je keuken. Dat is natuurlijk vervelend, gelukkig kun je een aantal dingen doen.
Een aanbouw zetten
Met een aanbouw kun je het oppervlak van jouw huidige keuken vergroten. Een aanbouw is vaak een verdieping, deze wordt aan het huis geplaatst. In de meeste gevallen wordt de buitenmuur afgebroken om een open ruimte te creëren. Neem voor meer informatie over het zetten van een aanbouw contact op met de Aanbouwexpert.
Minimale maatvoering
tegenwoordig zie je kookeilanden in allerlei formaten. Ook kookeilanden met een bar aan de buitenkant komen vaak voor. Zo kunnen gasten of gewoon je eigen familie aan het kookeiland zitten. Natuurlijk moet er voldoende loop- en werkruimte overblijven. De minimale maatvoering is dan ook: 150x90cm, de hoogte is vaak op een werkhoogte en kan variëren.
Past er wel of geen kookeiland?
Of er wel of geen kookeiland past is afhankelijk van jouw keuken. De minimale werkruimte tussen de (kasten)wand en het kookeiland moet minimaal 100 cm bedragen. Dit heeft te maken met het openslaan van deuren en openschuiven van lades. Je moet tussen het eiland en de wand kunnen ‘draaien’. Anders is het koken met een kookeiland niet praktisch en heb je niet het wooncomfort wat je zocht. Als je met meerdere mensen gaat koken wordt er zelfs een minimale werkruimte van 120 cm aanbevolen. Anders ga je elkaar tijdens het koken in de weg lopen.
Soorten kookeilanden
Bij het kiezen van een kookeiland wordt onderscheid gemaakt. In de meeste gevallen tussen drie soorten kookeiland. We maken ook in dit artikel onderscheid tussen:
- Het kookeiland
Een losstaand eiland, met een kookplaat(tegenwoordig vaak elektrisch) en een spoelbak. Hier heb je de ruimte om naast je pannen bijvoorbeeld het vlees te snijden. Dit losstaande eiland wordt meestal geplaatst in grote ruimtes.
- Het schiereiland
Dit eiland wordt tegen een muur geplaatst. Hierdoor hoef je maar aan een kant loopruimte over te houden. In kleinere keuken kan dit dus een ideale oplossing zijn. Ook in keukens met vloerverwarming wordt het schiereiland regelmatig toegepast.
- Het spoeleiland
De naam verraadt het al, op dit eiland wordt alleen een spoelbak geplaatst. Je kunt hier in combinatie met een zitgedeelte gezellig in de keuken zitten.