Aangezien 32 procent van de wereldbevolking met bijziendheid leeft, is het niet verwonderlijk dat er in alle lagen van de bevolking bijziende mensen zijn. Maar het kan sommige mensen verbazen om te weten hoeveel van hen topsporters zijn. Het beeld van een brildragende sporter is immers niet bepaald mainstream. Er is echter niets dat bijziende mensen ervan weerhoudt hun favoriete sport te beoefenen, zelfs als ze een uitstekend zicht nodig hebben om goed te presteren.
Brillen en sporten gaan niet altijd goed samen
Het valt niet te ontkennen dat het dragen van een bril en sporten niet altijd goed samen gaan, en daarom worden atleten zelden met een bril gezien. Het beperkt hun perifere zicht en bij contactsporten kan een gebroken bril leiden tot een ernstig ongeluk. Maar alleen omdat mensen geen atleten zien die een bril dragen, wil nog niet zeggen dat er geen bijziende atleten zijn.
Sommigen, zoals de golfer Tiger Woods, kiezen voor een operatie om bijziendheid te corrigeren, maar dat is een grote stap. Contactlenzen zijn veilig voor gebruik in de meeste sporten, en ze zijn niet de enige niet-chirurgische optie. Ortho-K-lenzen die het hoornvlies hervormen terwijl mensen slapen, zijn geschikt voor veel patiënten, en als ze ze gebruiken, hoeven ze overdag geen bril of contactlenzen te dragen om van perfect zicht te genieten.
Bij sommige sporten is een bril niet bepaald beperkend. Zo kiezen hardlopers en wielrenners vaak voor een sportbril op sterkte. Er zijn nauwsluitende monturen die niet gemakkelijk wegglijden of verschuiven.
Sportspecifieke oplossingen
Voor degenen die bijziend zijn en graag willen sporten, zijn er veel opties beschikbaar, en degene die het beste bij hen past, hangt af van het soort sport dat ze willen beoefenen. De beste plaats om te beginnen is met een bezoek aan een optometrist met ervaring in het beoordelen en trainen van sportvisies. En ga zeker eens langs bij een opticien in Rijswijk voor je perfecte sportbril.