Elke dag wordt er onwijs veel voedsel verspild. De Verenigde Naties hebben een ambitieus doel gesteld met de Sustainable Development Goals (SDG’s): het wereldwijde voedselafval op retail- en consumentenniveau moet tegen 2030 met 50% worden verminderd. Hoe kun je als horecaondernemer bijdragen aan deze doelen? In dit artikel lees je tips waarmee je voedselverspilling in jouw restaurant zoveel mogelijk tegengaat.
Analyseer het afval wat je hebt
Voordat je een nieuwe manier bedenkt om minder afval te creëren, is het goed om eerst te weten wat voor afval er nou precies verloren gaat. Het is handig om een goed inzicht te krijgen in wat voor afval je nou precies weggooit. Het afval kan verdeeld worden onder twee categorieën. De eerste categorie is het afval wat ontstaat voordat de gasten eten, zoals verpakkingen van eten en restafval wat ontstaat bij het klaarmaken van het eten. De tweede categorie is afval dat overblijft nadat de gasten weg zijn gegaan. Denk aan etensresten die op het bord achterblijven. Ook kun je via Vergelijkjeafval.nl een rolcontainer voor zakelijk gebruik huren, mega handig om alles goed te ordenen.
Voorbeelden van afval analyseren
Ongeveer veertig procent van de ingrediënten wordt verspilt bij het klaarmaken van het eten. Denk aan het morsen van drank tijdens het inschenken of bij het schillen van groenten. Ook blijft er afval achter nadat de gasten zijn uitgegeten. Misschien kan je hieruit concluderen dat porties te groot zijn als dit vaak gebeurt bij dezelfde gerechten. Wanneer je goed weet wat er wordt weggegooid, kan je hier rekening mee houden.
Zorg dat het personeel op de hoogte is
Het personeel is erg belangrijk wanneer het gaat op wat er wel en niet wordt weggegooid in een restaurant. Stel wat regels op voor het personeel zodat er zo min mogelijk afval wordt weggegooid. Het personeel in de bediening kan verspilling voorkomen door de bestellingen in één keer goed op te nemen en zo zijn er nog wat dingen die jouw personeel kan doen. Leg al deze dingen goed aan ze uit en je zult zien dat ze er wat mee doen.